Spordimeditsiini SA toitumisnõustaja Kerstin Joandi kordab üle põhitõed, kuidas toetada toitumisega oma immuunsüsteemi ja tagada parem kaitse külmetushaiguste vastu.
Põhiteadmine, kuidas toetada toitumisega oma immuunsüsteemi ja tagada parem kaitse külmetushaiguste vastu:
- Vähendada põletikku tekitavate rafineeritud ja töödeldud toodete ning maiustuste tarbimist (nisujahu ja suhkrut sisaldavat tooted, küllastunud rasvu sisaldavad tooted).
- Süüa rohkem vitamiine ja mineraalaineid sisaldavaid köögivilju, täisteratooteid ja puuvilju ning marju.
- Rasvaallikatena eelistada oliivõli, õliviljasid (avokaado, oliivid), pähkleid ja seemneid ning rasvast kala (nt lõhe).
Mõned olulisemad toitained, mis aitavad immuunsüsteemi tugevana hoida ja näited, millistes toitudes neid leidub:
- C vitamiin – puu- ja juurviljad, marjad (nt kiivi, apelsin, brokkoli, maasikad jne)
- D vitamiin – võiks tarbida toidulisandina 1000-2000 IU päevas
- A vitamiin – kollased ja oranžid köögiviljad (nt bataat, porgand, paprika), muna
- E vitamiin – pähklid ja seemned (nt mandlid, kõrvitsaseemned, päevalilleseemned jne)
- Tsink – eelkõige loomses toidus (nt kala ja mereannid, liha). Olemas ka toidulisandina närimistablettide näol ja keele alla pihustatava preparaadina, mida võiks kasutada kui tunned külmetushaiguse esimesi märke (potentsiaalselt lühendab viiruse kestvust)
- Seleen – kala ja mereannid, brasiiliapähklid
- Omega-3 – eelkõige rasvane kala (nt lõhe)
Kerstin Joandi on lõpetanud Tartu Ülikooli bakalaureuse geenitehnoloogia ning Kopenhaageni Ülikooli magistrantuuri toitumisteaduste (“Master in Human Nutrition”) erialal. Samuti on Joandi seni ainsa eestlasena läbinud Rahvusvahelise Olümpiakomitee kaheaastase sportlaste toitumise täiendõppe programmis (“IOC Diploma in Sports Nutrition”).